Meer over Zutphens Zeepje

ZutphensZeepje is een lokaal zeep ziederijtje in Zutphen. Het wordt gerund door Judith de Boer. Ze vertelt over de ontstaansgeschiedenis van haar ambachtelijke zeepmakerij en geeft je een inkijkje in de werkwijze en keuzes voor de natuurlijke ingrediënten.

"Sinds 2013 maak ik zeep met de hand van biologische grondstoffen, helemaal natuurlijk, heerlijk ruikend, schuimend en verzorgend, zonder dierproeven en zonder chemische conserveringsmiddelen. Het begon met een hoop ingrediënten die ik in huis haalde om mijn eigen natuurlijke, niet chemische, lippenstift te maken. Wat kan ik daar nog meer mee doen met die ingrediëenten dacht ik? Andere natuurlijke verzorgingsproducten maken! Jeah, het hek was van de dam!

De ingrediënten die ik gebruik zijn van biologische oorsprong en zo zuiver mogelijk, echter ik heb (nog) geen eigen EKO keurmerk. In die zin mag ik ze niet biologisch noemen. De kleurstoffen die ik gebruik zijn verschillende aardesoorten en natuurlijke mica's. De geuren die ik gebruik komen van biologische essentiele oliën. Een aantal van mijn producten zijn Vegan, zoals de Douche & Shampoo bar: Dag-Ster, op basis van verzorgende Karité oftewel Sheaboter. Vanwege de zachtheid van andere plantaardige oliën gebruik ik voor de andere zepen biologisch koeienvet. Dit is een restproduct van de biologische slager, wat ik dan uitbak en zeef voor gebruik in de zeep.

Om verse producten te houden is mijn voorraad klein en maak ik bijv. make-up enkel op bestelling, met uitzondering van lippenbalsems, daar heb ik er altijd wel een paar van op voorraad. 

Weetje: Nadat ik mijn passie voor zeep vond, vertelde mijn moeder mij - zij is opgegroeid in een wasserij - dat zeep in de oorlog als ruilmiddel heeft gediend voor aardappels en vlees van de boerderijen rond Utrecht. De zeep bleek het levensbehoud te zijn geweest van onze familie! Ook ikzelf heb als klein meisje in de wasserij van mijn grootouders rondgelopen, toen we een periode boven de wasserij woonden. Zo zie je maar weer!"