Gemberwikkels uitwendig zijn al tientallen jaren een vertrouwde bekende in de TCM en de AG (de traditionele Chinese geneeskunst en de antroposofische geneeskunst). Zij worden ingezet bij “kou” in het lichaam of in de ziel, zoals artrose (verharding door ontstekingen van gewrichten), vastzittende hoest in de bronchiën, blokkades in de rug, kou op de blaas én bij depressie. Gemberwikkels zorgen voor diepe opwarming.  

Artrose
Heel bijzonder is het gebruik van nierwikkels met gemberpoeder bij artrose.
Een verpleegkundige collega uit Nieuw Zeeland, wijlen Tessa Therkleson, heeft voor het eerst onderzoek naar artrose en de gemberwikkels verricht met bijzonder verheugend resultaat.
Globaal effect: 40%  afgenomen
Functie-status: 31 % toegenomen ( dus de beweeglijkheid van de gewrichten werd groter)
Het algeheel welbevinden werd na behandelingen van 80 % ontevreden naar 70 % tevreden.

Tropische gember heeft dus de potentie om symptomen te verlichten, de kwaliteit van leven te verbeteren, de reguliere pijnstillers als NSAID’s te doen afnemen en maakt dat de onafhankelijkheid van mensen toeneemt. Op onderstaande site zijn veel interessante linkjes terug te vinden over onderzoek en gebruik: http://www.ratohealth.com/articles

Wat zit er in de gember?
Het meest waardevolle deel van gember is de wortel (Zingiberol), ofwel de wortelstok die onder de grond groeit. De olieachtige hars in deze wortel bevat veel bioactieve verbindingen, waaronder 6-gingerol, 6-shogaol en 6-paradol. 

Als je verse gember droogt, verhit en maalt tot poeder wordt gingerol omgezet in het actievere shogaol. Dat heeft een scherpere smaak, werkt pijnstillend en vermindert ontstekingen in gewrichten. Chemisch lijkt deze stof op aspirine. Dit zetten we dus in bij de uitwendige wikkels bij artrose!

Gemberwikkels kun je, zoals gezegd, maken van het verse rizoom ( wortelstok van de plant) of van poeder daarvan.
Om alleen de nieren te stimuleren vanuit de TCM is vers gebruik van de wortelstok prima.
Zijn er al “obstructies” of pijnlijke koude verhardingen aanwezig, gebruik dan het poeder.

Om een fijn kompres te maken kun je gebruik maken van een groot en stevig kompresdoek, mt 4. Maar het kan ook met het vulsloopje uit het pakket "Bij ongelukken en kwaaltjes" of het vulsloopje van linnen/badstof.

Hoe maak je een gemberwikkel?
Verse gember
Rasp een fors stuk gemberwortel boven een vuurvaste schaal. Voeg daar 500 ml flink warm water op. Laat het geheel staan, waardoor het kan trekken en de gember zijn inhoudsstoffen aan het water kan afstaan. Deksel op de schaal.
Vul daarna weer aan met heet water. Doe de kompresdoek in een theedoek en doop de kompresdoek ( maat 4) in de schaal, laat goed vollopen en wring daarna goed uit en vervoer het kompres in de theedoek naar het bed.
Van te voren ligt daar de wollen wikkel met tussendoek klaar (warme kruik houdt t warm). Tijdens behandeling gaat de kruik naar de voeten ( voeten moeten voor begin warm zijn).
Ga zitten tegen de onderkant van de wikkel die goed ligt op nier/buik-niveau: oefen dit even droog door te gaan liggen of het klopt.
Ga dan weer rechtop zitten.
Haal kompres uit de wringtheedoek en leg het op de buik, ruim op punt Kikai, of op Meimon op de rug. Ga liggen en sla meteen de omslagwikkel wikkel toe en ontspan je tijdens het liggen, 20-40 minuten. Daarna verwijder je enkel de natte kompresdoek, de rest blijft nog even om. Graag nog 30 minuten na liggen.
Na de behandeling de wollen nierwarmer om doen voor warmte en beschutting.

Gember als poeder
Neem 2-3 afgestreken eetlepels gemberpoeder en strooi dat in een vulsloopje of spreidt het uit op de doek ( kompres 4), ter grootte van beoogde plek. Strijk het glad met bolle kant van de lepel.
Vouw de doek weer op maat ter grootte van het beoogde gebied.
Zorg dat het bestrooide gedeelte een textiel-laag dun is, omdat die tegen de huid aan komt te liggen. 
Vul thermoskan met 1/2 liter water ca. 70 C heet water.
Zorg dat wollen wikkel + tussendoek klaar liggen op bed.
Warme kruik aan voeteneind (voeten moeten warm zijn als je de wikkel aanbrengt)

Zorg dat je naar het toilet geweest bent en komend uurtje niet gestoord wordt.
Leg het kompres in een thee-wring-doek in de schaal (opgerolde randen, oren, links en rechts over de rand van de schaal)).
Overgiet het midden van het kompres heel langzaam met heet water uit de kan ( laat de oren vrij en droog) en laat het kompres even "trekken" (minuut).
Zeer goed uitwringen en dan vlugs naar de onderrug of nierstreek brengen.
Uitwringdoek (theedoek) verwijderen en kompres tegen de rug aan ( of borst of knie) eerst deppen of het niet te heet is. Voorzichtig opleggen en snel omsluiten met de omslagwikkel.
Ga prettig liggen, ontspan en ontvang: 20-40 minuten.
De hitte van de doek ebt langzaam weg, waarna er heel langzaam een mooie gloeiwarmte van binnenuit komt. 
Afhankelijk van warmtebehandeling natte kompres verwijderen. Blijf 30 minuten na liggen. Na de behandeling de wollen nierwarmer omdoen voor warmte en beschutting. 


Extra Info
- de gewenste werking van de warmte treedt geheel naar persoonlijke constitutie en ziekte/kwaal op, soms zelfs in de narust. Ook treedt de reactie van warmte pas in de loop van enkele behandelingen op.
- Gemberwikkels graag vóór de middag aanleggen, in elk geval voor 15.00 uur.
- telefoon uit, gordijnen dicht.
- afhankelijk van de indicatie 1 x per dag, gedurende een week. Daarna nieuw ritme zoeken ( om de dag, om de twee dagen of 1 x per week).
- bij artroseklachten als kuur toepassen.
- de doeken goed uitspoelen
- zou je het graag willen ervaren en als behandeling ontvangen ( en meekijken hoe het gaat), maak dan een afspraak.