Wikkelen is reuze eenvoudig

Wat is wikkelen nu eigenlijk?
Een wikkel om een chocoladereep laat precies zien wat we met een wikkel bedoelen. Een omhulling voor dat wat je daaronder wilt "vasthouden". In gezondheidstermen: een omslagwikkel van wol houdt het genezende pakketje eronder vast, omhult het en begrenst het, waardoor het zijn kracht kan ontwikkelen . 

Dat wikkelen is eigenlijk heel eenvoudig! 
Je hebt nodig:
  • De origineel Hollandse wollen Wikkel als buitenwikkel en tricot katoenen binnenwikkel 
  • een kompresdoek (van linnen, zijde of katoen)
  • een warmwaterzak met overtrek
  • de geneeskrachtige substantie zoals een kruid, geneeskrachtige plant, ( kool, ui, gember) body-olie, bijenwas, wol e.d.
En natuurlijk ook een theepot, zeef(je), schaal, uitwringdoek (theedoek) voor de kruidentheewikkels, evt. een snijplank (bord), mes, plastic zakje voor het maken van een olielap. Maar dat ligt lekker vlakbij in je keuken.  

Doel

Het doel van het wikkelen is regulerende reacties van ons organisme op te roepen die voor heling en genezing zorgen. De ene keer verwarmend, de andere keer verkoelend. Want het lichaam heeft een ongelooflijk potentieel aan zelf-redzaamheid. Je moet het alleen op de juiste manier weten te stimuleren. Daarom kies je voor geschikte doeken van natuurlijke materialen en de juiste geneeskrachtige planten. 

Wikkel trio

In het spraakgebruik spreken we over een “wikkel” aanleggen, maar eigenlijk bedoelen we er een pakketje van drie lagen mee: een buitendoek, een binnendoek en een kompres. 
  • De buitenwikkel omwikkelt circulair een bepaald deel van het lichaam (romp, borst, buik, pols, kuit) en is meestal van wol ( = omslagwikkel)
  • De binnenwikkel /tussendoek geeft stevigheid, fixatie en bescherming en is van katoenen tricot of zijde
  • Het kompres is het doek/doekje dat op de huid ligt en drager van de werkzame substantie (= therapiedoek/applicatiedoek of gewoon kompres). Dit is vaak een enkele doek die je volgens bepaalde grootte opvouwt voor de uiteindelijke maat die je nodig hebt (altijd dubbel of zelfs driedubbel). Deze doek kan van wisselend materiaal zijn (linnen, zijde, katoenen tricot, hydrofiel of flanel). 
Bij meerdere mensen/patienten binnen praktijk of gezin is het aan te bevelen een extra binnenwikkel aan te schaffen (zijde of katoen) zodat de omslagwikkel schoon blijft.

De klassieke manier van wikkelen gebeurt met twee losse doeken: 

De origineel Hollandse wollen wikkel bestaat uit twee losse wikkeldoeken; buitenwikkel van gewalkte wol, met een klein stukje klittenband voor het juiste sluiten en fixeren, én een losse binnenwikkel van GOTS gecertificeerde biokatoen.
Beiden voegen zich vanwege het breisel (dus niet geweven is maar gebreid) heel goed aan de lichaamsvorm aan en raken daarbij de huid zachtjes: zij strelen zacht de zintuigen. 
 
  • Voor baby's, peuters, schoolkinderen, tieners en volwassenen is dit model verkrijgbaar rond van vorm. De fijne wollen buitenste wikkeldoek kun je met een klittenbandje goed sluiten over de losse binnendoek van biotricot, die door de rek fantastisch aansluit om de romp.
  • Voor volwassenen is ook nog een ander model ontwikkeld: Bodywikkel Cosy, waarbij de vorm zó mooi is aangepast, dat de wollen doek de nierstreek goed warm houdt. Door het stukje klittenband is dit "rokje" ook heel goed enkel als omslag staand én zittend te dragen. Bijvoorbeeld tijdens zit-meditatie, yoga, lang achter de PC werk etc. Heerlijk ook als je in de avond op de bank wilt ontspannen! Ook voor motorrijders, en na tuinwerk. Wil je er mee wikkelen, geen probleem! Alleen moet je nog een losse binnenwikkel aanschaffen. 

Reinigen
De wollen wikkel kun je goed aan de lucht reinigen, evt. wolwas.
De katoenen biotricot kun je uitstekend wassen op 40 graden.   
 

Wikkel of kompres 

We spreken over een wikkel wanneer we circulair een wikkel aanbrengen óm een lichaamsdeel, en daarna omsluiten met de omslagwikkel. Je hebt naast de omslagwikkel een circulaire lange binnenwikkel nodig.
Voorbeelden: om de borst, om de buik, om de kuit, om de pols, om de hals, om een gewricht, om een vinger. 

We spreken over een kompres wanneer we óp een specifiekere lichaamsplek met een begrensder oppervlak een kompresdoek leggen en daarna omsluiten met een omslagwikkel. Je hebt naast de omslagwikkel een op maat gevouwen kompresdoek nodig.
Voorbeelden: op de longstreek, nierstreek, blaas, maagregio, hart, milt, lever, oor, kuit, gewricht, voetzool e.d. Het kompres dient als drager van de werkzame substantie. Dat kan een vochtig theekompres zijn, maar ook een oliekompres, een zalfkompres of een bijenwaskompres.

Wat kun je zoal gebruiken 

Kruidenthee (van o.a. kamille, duizendblad, lavendel), vele zinvolle kruidenoliën, zalven, kwark, ui, citroenschijfjes, geraspte gember, een papje of brij van plantenpoeder, aardappel, lijnzaad, fenegriek, gember, mosterdpoeder, turf, modder, klei, leem en heilerde. 

* een olie-kompres, bijenwaskompres of een zalfkompres dek je af met wat wol, of met katoenvlies (als je gevoelig bent voor wol). 

Weldoend wederzijds effect

Het doel is om het lichaam het "ziekteproces" te laten reguleren.
Wat te heet is af te koelen, wat te koud is te verwarmen, wat pijn doet te verzachten, wat stokt en stilstaat in beweging te brengen.En dat geldt dus niet alleen voor fysieke lichamelijke processen!

Maar daarbij komt nog iets!
Tijdens het wikkelwerk geef je er altijd aandacht en zorgzaamheid bij, zomaar gratis: aandacht voor je zieke medemens, aandacht in de uitvoering van het wikkelwerk, aandacht voor de keuze van de plant, etc.
En degene die ontvangt leert voelen, met de ogen dicht, soms rustend of slapend, wat er van binnen in het eigen lichaam en met zijn gemoed gebeurt.
Leert ook geduldig en vol vertrouwen het eigen proces dragen.
Jouw zorg als liefdevolle toewijding wordt tot WelDaad.​