Mensen die lijden aan het PDS ( 15% van de europese bevolking) hebben verterings- en stoelgangproblemen, waarbij er sprake kan zijn van harde of juist heel vloeibare ontlasting, of een zeer frequente en urgente ontlasting, met lichte tot hevige krampende buikpijn, winderigheid en een opgeblazen buik. Chronisch een erg pijnlijke en vooral ongemakkelijke zaak.

Dat de inname van Pepermunt en Kummel effectief is, is inmiddels bewezen. Dat kan je doen door regelmatig thee’s te drinken van beide planten, waarbij je de kummelzaadjes in de vijzel klein maakt, met koud water opzet, en heel langzaam aan de kook brengt, doorkookt, en af laat koelen, zeven en opdrinken. Erg smakelijk, zeker als je er de pepermuntthee aan toevoegt. Maar het kan ook dankzij inname van het product Carmenthin, waar zowel de etherische Pepermuntolie ( 90 mg) en de Kummelolie (50mg) in zijn verenigd.

Weleda en Wala hebben ook een fijn product, voor kinderen en voor volwassenen: Carum Carvi zetpillen. De eerste met wilde karwij en kamillebloem, de andere met karwij, belladonna en kamille. Sterk werkzaam.   

Zeer interessant is dat uit een onderzoek is gebleken dat warme kompressen met Kummelolie op de buik erg behulpzaam zijn. De studie werd drie weken gedaan met een groep van 48 patienten met PDS, die verdeeld werden in drie groepen ( warm Kummeloliekompres met warm Moorkussen; enkel verwarmd Olijfoliekompres; enkel Olijfolie-kompres niet verwarmd). De werking van het Kummeloliekompres was 43,5% hoger dan de beide placebogroepen, ten aanzien van de kramp en pijnverlichting. Maar ook de “subjectieve” waardering was veel beter. De geuren en de warmte doen hier goed werk.
De Kummel zit overigens ook in de Massageolie Kinderbuikjes.

Kummelolie kompres op de buik:  
Er zijn verschillende manieren waarop je een warm kompres met deze olie kan maken.
1. De meest milde vorm van een oliekompres en bij kinderen afdoende heilzaam:  
- Sprenkel olie ( 1 eetlepel) op een zijden lapje en leg dat in een plastic zakje.
Leg dit tussen twee kruiken, wikkel hier de omslagwikkel ook omheen en warm het bundeltje goed op.
Leg de omslagwikkel intussen klaar op het bed, op rug niveau.
Haal het kompresje uit het plastic zakje, leg het op de buik, dek het af met een patch van katoenvlies of wolvlies; en wikkel de wollen omslagwikkel ( met tussendoek) rondom de hele buik.
Leg de kruik aan de voeten.   

2a. Bij hevige pijn en kramp is dit niet voldoende. Niet voor niets geldt een hete kruik in de natuurgeneeskunde als een waar morficum bij kramp.
- Dat betekent dat je dus een oliekompres kunt maken als hierboven, maar alsnog bovenop de afsluitende omslagwikkel, je een warm/hete kruik moet leggen. Zorg dat de voeten en kuiten warm zijn door ook daar een kruik tegen aan te leggen.  

2b. Nog sterker werkend: een vochtig heet kompres op de buik.
- Vouw een gastendoekje in tweeën en rol het op. Leg dit rolletje in een wring-theedoek. Vouw het zo, dat er twee flaporen ontstaan. Leg het rolletje in een schaal met de flaporen er uit en giet er heet water overheen.
Neem dit bakje mee naar je bed. Stap in bed, waar een omslagwikkel Classic al klaar ligt ( met een kruik die het gedeelte van de wikkel op nierregio opgewarmd heeft).Verwijder de kruik daar en leg hem aan de voeten. 
Wrijf de hele buik in met Massageolie Kummel, wring de theedoek uit, haal het gastendoekje er tussen uit, en leg dit zo heet mogelijk op je buik of op specifiek deel van je buik (links onder).
Dek meteen af door de omslagwikkel die je al achter je rug klaar ligt op bed, om te slaan.
Ga ontspannen liggen. Na 15 minuten haal je het gastendoekje tussen de wikkel eruit ( doe dat heel rustig, tussen de doeken door, zonder veel lucht toe te laten), laat het naast je bed op stoel vallen, en dek met een kruikje het aangedane plekje warm toe. Blijf nog minstens 30 minuten liggen.
Mocht je, of je kind in slaap gevallen zijn, dan mag je het laten liggen.  

3. Bij chronische klachten kun je een serie buik-inwrijvingen doen waarna je steeds een wikkeldoek er om heen slaat. Zo rust je buik in warmte. Smeer je hele buik dun in met Massageolie Kummel en wikkel als eerste er een biokatoenen tricot tussendoek erom waarna de wollen omslagwikkel. Relax.  

Besluit, als je PDS-er bent, je zelf te tracteren op twee weken lang 1 x dgs ( of 2 x dgs als het acuut is) een oliekompres met Kummelolie.